Пролог: Свети Вукол, епископ Смирненски
 

 

Житие: Свети Вукол, епископ Смирненски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ученик на Св. Јован Богослов, којшто и го посвети за епископ на градот Смирна. Во Смирна тогаш имаше малкумина крстени. Свети Вукол блескаше сред темнината на незнабоштвото како јасна свеќа. Се одликуваше со сите добродетели, а особено со благост и со кротост. Пред смртта Вукол го посвети за свој наследник во епископството славниот Поликарп, а самиот мирно се упокои и отиде кај Господ.

Тропар
Пастиру Христов Вуколе свети, од ученикот на љубовта, богословот преку кого Духот глаголаше, ти епископски жезол прими, мракот на незнаењето го осветли и вселената со вистината ја разбранува, моли се утехо на овците словесни од тежината на гревот да бидеме ослободени, по твоите свети молитви.