Пролог: Преподобен Теодор Пустиник
 

 

Житие: Преподобен Теодор Пустиник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Чудотворец. Си го очисти духот со долгогодишен подвиг во Јорданската пустина и од Бога доби дар на чудотворство. Кога патуваше на кораб кон Цариград, му се случи коработ да залута и снема вода за пиење. Бидејќи патниците на коработ од жед беа веќе близу до смртта, Теодор ги крена рацете кон небото, Му се помоли на Бога и со знакот на Крстот ја прекрсти морската вода. Потоа им рече на морнарите да зафатат од морето и да пијат, а кога пиеја водата беше вкусна и питка. Бидејќи сите почнаа да му се поклонуваат, Теодор ги молеше да не му благодарат нему, туку на Бога Којшто им го направи чудото заради Своето неизмерно човекољубие. Мирно се упокои во 583 година.

Тропар
Угодниче Божји, милоста Негова твоите молитви ги пресретна, и чудеса пројави поради подвигот твој спасоносен. Ние радувајќи се што таков застапник имаме пред веченоста, во ликот твој чест и поклонение ти вознесуваме, Теодоре свети, надевајќи се на молитвите твои, и Бога Го прославуваме во вечни векови.