Пролог: Светиот маченик Евсигниј
 

 

Житие: Светиот маченик Евсигниј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше војник кај царот Максимијан, кај царот Константин Велики и кај неговите синови. Присуствуваше на мачењето на Светиот маченик Василиск (22 мај) кога виде множество од ангели и Самиот Господ Исус како од ангелите ја прима душата на овој Свет маченик. Војуваше за царот Константин и го виде крстот што му се јави на царот. Откако ислужи во војска цели шеесет години, за време на царувањето на Константиновите синови се повлече од воената служба и се насели во Антиохија, којашто му беше роден град. Овде животот го минуваше богоугодно, во пост, молитва и добри дела. Во времето на Јулијан Отстапник двајца скарани луѓе на улица го зедоа него за судија. Тој му пресуди правда на правиот, заради што кривиот се налути, отиде кај царот и го обвини Евсигниј како христијанин. Царот го повика на суд, но тој го изобличи царот за страшното отстапништво од верата и го укори со светлиот пример на великиот Константин. Огорчен, Јулијан нареди и му ја отсекоа главата. Свети Евсигниј пострада и се пресели во Небесното Царство во длабока старост, во 362 година.

Тропар
Велик Евсигние, на земните цареви војниче, Бог те удостои да посведочиш за Неговата љубов кон родот човечки, годините на земниот живот ти ги продолжи, награден да бидеш како исповедник на вистината, за оние кои отстапуваат од верата што спасува, о свет мачениче, војнику Христов од висините, моли се Спасителот благодат да подари во верата да останеме непоколебливи.