Пролог: Светите праотци Авраам, Исаак и Јаков
 

 

Житие: Светите праотци Авраам, Исаак и Јаков

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се споменуваат и во неделата на праотците пред Божик, како праведници и Божји угодници.

Тропар
О верни слуги Господови Аврааме, Исаку и Јакове, праотци Господови по тело, во чии пазуви се утешуваат угнетените, на чие смирение се поучуваат подвижнициите, со вашата ревност се послужуваат исповедниците, од благодатта ви дадена се напојуваат мачениците. Радувајте се, многудетни патријарси кои Бога Го прославивте, и молете се за нас да н? дочекате во дворите на вечноста.