Пролог: Свети Григориј, епископ Охридски
 

 

Житие: Свети Григориј, епископ Охридски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Благочестив учител и пастир на Христовото стадо. Се упокои во 1012 година. Во натписот на црквата Света Софија во Охрид се нарекува Григориј премудриот.