Пролог: Преподобниот маченик Анастасиј
 

 

Житие: Преподобниот маченик Анастасиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум Персијанец. Незнабожечкото име му е Магундат. Кога царот Ираклиј војуваше со Персијанците, Магундат пребега кај христијаните, отиде во Ерусалим, се крсти и го доби името Анастасиј. Не му беше доволно што се крсти, туку се замонаши за сиот да Му се предаде на Господ. Покрај останатите подвизи постојано ги читаше житијата на Светиите и ги натопуваше книгите со солзи и самиот топло копнеејќи по мачеништво. Господ најпосле го овенча со венец на маченичка слава. Долго лежеше во затвор и беше луто мачен, додека царот Хозрој не му изрече смртна пресуда. После оваа пресуда Анастасиј го удавија во вода, па го извадија и џелатот му ја пресече главата и му ја прати на царот. Пострада на 22 јануари 628 година во градот Бетсалое, близу Нинива.

Тропар
Христос Спасителот, Кој како Вистина Го позна, како Пат Го следеше, како Живот Го придоби, те пороби тебе, свет преподобномачениче Анастасие, како Љубов која во тебе сe скверно очисти. Крстот оружје ти постана, молитвата сила која душата ја подигнува, и нас нe покрива и денес и во вечни векови, пред Христа Господа, Кој тебе со венец неовенлив те овенча.