Пролог: Свети Нифонт, епископ Новгородски
 

 

Житие: Свети Нифонт, епископ Новгородски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се одликуваше со голема ревност во изградбата и поправката на црковните храмови и со голема храброст во спротиставувањето на силните кнезови. Тринаесет дена пред смртта му се јави Св. Теодосиј и му ја навести близината на неговото преминување во оној свет. Се упокои во 1156 година.