Пролог: Преподобниот патрициј Петар
 

 

Житие: Преподобниот патрициј Петар

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој светител беше цариградски благородник и војвода во времето на царот Никифор. Во една од војните со Бугарите царот Никифор беше убиен, а Петар со педесетмина грчки војводи и кнезови беше заробен и фрлен во затвор. Од затворот чудесно го ослободи Свети Јован Богослов. Тогаш тој ја презре целата светска слава, си ги остави жената и синот и се оддалечи на гората Олимп, каде што како монах и ученик на Свети Јоаникиј Велики се подвизуваше триесет и четири години. После смртта на жена му и на син му, се насели во Цариград, каде што во пост и во молитва помина уште осум години и се упокои во Господа во 865 година, во седумдесет и седмата година од неговиот живот.

Тропар
Чистотата на верата во тебе, оче преподобен Петре, те удостои на застапништво од Јован Богословот, а водител доби во ликот на Јоаникиј Великиот, кој во живот врлински те воведе, каде Христов подвижник постана, кој и денес се моли за оние кои кон него припаѓаат и Бога Го прославуваат.