Пролог: Преподобна Теодора Кесариска
 

 

Житие: Преподобна Теодора Кесариска

Календар, житија, пости
Почеток
 
После многу подвизи во манастирот на Света Ана мирно се упокои во 775 година.

Тропар
Блажена си, ти, мајко Теодоро, и благословен плод си на твоите родители, кој од Бога измолен Нему Му послужи, надминувајќи ги во подвигот силите природни, сите врлини од Христа на дар ги доби, затоа моли се за оние кои го повикуваат твоето свето име.