Пролог: Светиот маченик Анастасиј (Спасо) Радовишки
 

 

Житие: Светиот маченик Анастасиј (Спасо) Радовишки

Календар, житија, пости
Почеток
 
Момче од Радовиш, од Струмичката епархија во Македонија. Учеше занает во Солун. Турците го присилуваа да се потурчи, а тој одлучно ги одби. За ова беше мачен и најпосле го обесија на 29 август, 1794 година.