Пролог: Светите маченици Пасикрат, Валентион, Јулиј и други
 

 

Житие: Светите маченици Пасикрат, Валентион, Јулиј и други

Календар, житија, пости
Почеток
 
Римски војници, пострадаа за Христа во Доростол Македонски околу 302 година. Кога на Пасикрат му пријде неговиот брат Папијан, којшто од страв отстапи од Христа, па почна да го наговара и него да се одрече од Господ, Свети Пасикрат му рече: „Оди си од мене, ти не си ми брат!“ Пасикрат и Валентион беа убиени заедно. Свети Јулиј му рече на судот: „Јас сум ветеран. Дваесет и шест години му служев верно на царот, па кога досега му бев верен на нижниот, зар да му бидам неверен на вишниот?“ т.е. на Небесниот Цар. Потоа пред префектот Максим беше изведен Никандар. Никандровата жена го храбреше својот маж да пострада за Христа. „Глупава бабо“, ? велеше Максим, „тебе ти се посакало подобар маж!“ А жената му одговори: „Ако мислиш така за мене, нареди нека ме погубат мене пред маж ми!“ Со Никандар загина и Маркијан. Неговата жена дојде на губилиштето, носејќи во рацете малечок син. Маркијан го целиваше и Му се помоли на Бога: „Семоќен Господи, грижи се за него!“ Потоа беа убиени со меч и преминаа во Царството Христово.

Тропар
Славната вера Христијанска на подвиг маченички ве ободри, о Пасикрате и Валентионе, следејќи ги зборовите на животот вечен: ни татко, ни мајка, жена, син или ќерка на патот кон Христа не дозволивте да застане. А маките на мачеништвото светол венец станаа и за останатите: Јулиј, Исихие, Никандар, Маркијан и други. По нивните молитви, Господи, спаси ги душите наши.