Пролог: Свети Алексиј, митрополит Московски
 

 

Житие: Свети Алексиј, митрополит Московски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Голем јерарх на Руската Црква во времето на тешкото ропство на рускиот народ под Татарите. Еднаш во детството ловејќи птици заспа и во сон слушна глас: „Алексиј, зошто залудно се трудиш? Ќе те направам ловец на луѓе“. Во својата дваесетта година се замонаши и со време стана митрополит московски. Двапати одеше во татарската златна орда; првиот пат за да го ублажи гневот на канот Вердевир против рускиот народ, а вториот пат на повик од канот Амурат за да ја исцели жена му од слепило. Оваа жена беше слепа три години, но оздраве и прогледа кога Алексиј ? прочита молитва и ја помаза со осветена водичка. После страдалниот и многуплоден живот се упокои во 1378 година во осумдесет и петтата година од животот и се пресели во дворците Господови.

Тропар
Како светлосјаен засветли денес твојот спомен, верните ги озарија душите и телата, и исцеленија добија од богопријатните струи, кои по твоите молитви се источуваат, славен оче Алексие, светителу, затоа те молиме, како сопрестолен на архиереите и необичен чудодејственик, кој стоиш пред Христовиот Престол, не престанувај да се молиш за нас.