Пролог: Светиот новомаченик Јован Критски
 

 

Житие: Светиот новомаченик Јован Критски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострада за верата во Христа од Турците во Ефес во 1811 година.

Тропар
Надежта твоја на Христа ја положи, о Јоване новомачениче Господов, и Тој исповедник на верата те направи, закитувајќи те со венец на надеж во Неговото милосрдие. Вината твоја пред светот победа се покажа кога Патот и Вистината ги избра, и затоа сега ликувајќи на Небесата, моли се и ние да најдеме мир при Господа.