Пролог: Преподобната мајка Синклитикија
 

 

Житие: Преподобната мајка Синклитикија

Календар, житија, пости
Почеток
 
По потекло од Македонија. Воспитана во Александрија. Како богата и угледна девојка многумина ја бараа за брак, но таа сите ги одби и побегна од домот на нејзините родители во манастир. Поживеа осумдесет години, во најголемо воздржание, пост, бдеење и молитва. Нејзините поуки за монахињите се секогаш сметани за вистински духовни бисери, бидејќи Света Синклитикија високата духовна мудрост ја стекна не преку книги, туку преку страдање, мака, низ деноноќно богомислие и духовно општење со Божествениот свет. Во тој возвишен свет со душата се пресели во 350 година. Меѓу другото, говореше преподобната Синклитикија: „Ако е време на пост не оставај го постот божем заради болест, зашто и оние што не постат запаѓаат во исти болести“. Уште велеше: „Како што изложеното богатство брзо го раграбуваат така и добродетелта, кога се разгласува, се помрачува и се губи“.

Тропар
Блажена, целомудрена мајко наша Синклитикијо, смиреномудрието дишење ти стана, милосрдието – солза со која ги миеше душите на нажалените, подвигот телесен ја покажа силата Христова во тебе. Ние, тоа гледајќи го, верата ја засилуваме и со благодат се напоивме од твоите свети молитви, кои и сега ги вознесуваш пред Бога за спасение на родот човечки.