Пролог: Свети Калист I, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Свети Калист I, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како ученик на Свети Григориј Синаит се подвизуваше на Атон во скитот Магула кај Филотејскиот манастир полни дваесет и осум години. Овде подоцна ја подигна Светата обител на Свети Мамант. Во 1350 година беше избран за патријарх Цариградски. По четири години се оддалечи од патријаршискиот престол и дојде повторно на Света Гора. Но во времето на царот Јован Палеолог беше вратен пак на престолот на којшто како патријарх остана до смртта. Се упокои во 1368 година на пат за Серез, одејќи накај српската царица Елена за да бара помош против Турците. Заедно со Игнатиј состави одлично раководење за подвижници. Освен тоа ги напиша и житијата на Св. Григориј Синаит, Св. Теодосиј Трновски, но и многубројни беседи. Интресно е да се спомне дека Св. Максим Капсокаливит му ја прорече смртта на Свети Калист. На патот кон Србија патријархот наврати на Света Гора. Кога го виде, Свети Максим рече: „Овој Старец нема веќе да го види своето стадо, зашто зад него оди надгробно пение: „Блажени се оние што непорочно одат.“

Тропар
Блажен е патот на подвижништвото твое, Калисте преподобен оче, ученик Григориев, миленик на помазаникот, сотрудник Теодосиев, исповедник на вистината од устата Паламова, тебе свет Христов пастиру, молитвата Максимова те испрати со ангелски пој: блажени се непорочните на патот нивни.