Пролог: Свештеномаченик Николај Хашех
 

 

Житие: Свештеномаченик Николај Хашех

Календар, житија, пости
Почеток
 
Краткиот животопис на свети Николај е составен, главно, според книгата напишана од неговиот син, свештеномаченикот Хабиб (Абиба) Хашех. Свети Николај Хашех се родил во Дамаск на 31 август 1865 година, во семејството на Јосиф Хашех и Марија Мукаба. Стекнал образование во Патријаршиската школа во Дамаск. Потоа се зачленил во Националното православно друштво, каде бил еден од најактивните членови што се занимавале со арабизација на Антиохија. Водел трговија со свила, но бил принуден да ја остави таа работа поради гонењата во Дамаск. Бил ракоположен за ѓакон на 25 март 1900 година, а два месеца подоцна – во чин на ереј. Долго време раководел со општината што го носела името на преподобниот Јован Дамаскин, дење и ноќе се грижел за училиштето и читалните. Во 1908 година Патријархот Григориј IV го ополномоштил да го застапува во Киликиската епархија. Отец Николај многу нешта направил за градот Мерсина. Успеал да отвори две училишта – едно за момчиња, друго – за девојчиња. За време на Првата светска војна им помагал на семејствата што имале потреба, на сите начини се обидувал да им ја олесни судбината на своите парохијани и на сите што претрпеле загуби, застапувајќи се како посредник меѓу нив и официјалните власти. Маченичката смрт на отец Николај се случила откако неосновано бил наклеветен од еден свој сонародник. Отец Николај бил измачуван со глад, болка, тепање со камшик, корнење нокти, кршење ребра. Во текот на ноќта непоколебливо ги трпел исмејувањата кога еден исклучително силен стражар со сета сила го удирал по градите. Неговата уста не испуштила ни звук. Џелатите го тепале отец Николај с? додека не му ја искршиле главата. Така и умрел маченикот за Христос, кој ги љубел Бог и Неговите луѓе. Тоа се случило на 20 јули/2 август 1917 година.