Пролог: Преподобен Филон, епископ Кипарски
 

 

Житие: Преподобен Филон, епископ Кипарски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Посветен за епсикоп од Св. Епифаниј, беше повикан во Рим за со својата молитва да ѝ помогне на сестрата на царот Хонориј. Ги протолкува Петокнижието и Песна над песните. Се упокои мирно во 5 век.