Пролог: Евнухот на царицата Кандакија
 

 

Житие: Евнухот на царицата Кандакија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој црнец и евнух прими Крштение од Светиот апостол Филип (Дела 8, 26 - 40). По ова се врати дома и почна да Го проповеда Христа. Тој беше првиот апостол меѓу црнците во Етиопија. Заврши маченички и се удостои со Царството Божјо.