Пролог: Светата маченичка Људмила
 

 

Житие: Светата маченичка Људмила

Календар, житија, пости
Почеток
 
Таа му е баба на Св. Вацлав, кралот чешки. Беше мажена за чешкиот кнез Боривој. Многу ревнуваше за Христовата вера и мнозина ги обрати од незнабоштво во христијанство. Снаа ? ја мразеше, па испрати луѓе што ја удавија старицата Људмила. Вацлав го погреба телото на Св. Људмила во црквата на Св. Георгиј во Прага. Од нејзините мошти се случија многу чуда. Пострада во Течино во 927 година. Св. Вацлав, големиот ревнител за православната вера, беше убиен од својот брат Болеслав.

Тропар
Не заборави Господ на Милосрдието од Него научено, на верувањето низ дела докажано, на чистотата брачна од Него озаконета, о Људмило слугинко ревносна, од Методиј великиот ободрена на Бога да послужиш. Моли се за нас, слугинко Христова, која венец маченички подарен доби од ризницата на Љубовта.