Пролог: Светата маченичка Марија Персијанка
 

 

Житие: Светата маченичка Марија Персијанка

Календар, житија, пости
Почеток
 
Персијанка, најпрво во брак со еден персиски волх, со кого живееше три години. Потоа имаше видение од ангел којшто ? го покажа оној свет: маките на грешниците и неверниците и радоста на праведниците. По ова таа го напушти мажот и се крсти. На крштението го доби името Марија. Гонета од мажот ? , беше осудена на доживотен затвор. Во затворот помина осумнаесет години и не се поколеба во верата. Потоа беше фрлена во некоја јама, но Бог ја спаси, а ја фрлија и пред некоја страшна змија, но змијата не ја повреди. Кога ? испратија некои злосторни момчиња за да ја осквернат, Бог ја направи невидлива за нивните очи. Восхитени од нејзините страдања мнозина Персијанци ја примија верата Христова. Го посети Ерусалим, каде што ја изобличи верата Севирова, којашто учеше дека Божеството во Христа пострадало, заради што читаа: „Свети Боже, Свети Крепки, Свети бесмртни, Кој Си распнат за нас, помилуј н ? !“ Најпосле проповедајќи ја вистинската вера мирно се упокои близу градот Нисивија, во 587 година.

Тропар
Голема е славата твоја на Небесата, о Маријо мајко наша преподобна, ангелот ти ја измени телесната природна потреба по Божјо благоволение, гледајќи ги твоите за Христа страдања. Радувај се, ти преславно трпение, радувај се, ти ревносно исповедание, и за нас моли се пред Оној на Кого душата твоја ја обручи.