Пролог: Преподобен Арсениј Комељски
 

 

Житие: Преподобен Арсениј Комељски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Москва, од род на големци. Како момче стапи во монаштво во обителта на Св. Сергеј Радоњежски. Бидејќи беше примерен монах, го избраа за игумен. Но тој жеднееше за молитвена осаменост и се оддалечи во Комењската шума, каде што се подвизуваше до смртта, борејќи се храбро со големите демонски искушенија. Се упокои во Господ во 1550 година.

Тропар
Пастиру преподобен, Арсение свети, зборови за живот вечен: „да се љубите еден со друг“, знамение станаа на пустинскиот устав, кој ти облагодатен од Христа Бога како омофор го разви над обителта монашка. Радувај се, оче преподобен, кој во осаменост ја доби полнотата на Христовата благодат и за нас моли се пред Небесниот Цар.