Пролог: Свети три жени
 

 

Житие: Свети три жени

Календар, житија, пости
Почеток
 
Една цариградска благородничка и нејзините две слугинки. Заедно ја презреа суетата на светот и се повлекоа во осамеништво. После подвиг од единаесет години, се упокоија во Господ.

Тропар
Вие кои Пресвета Троица непрестајно ја славевте се удостоивте на живот благодатен, закрепени од раката Господова, која бдееше над вас. Царство Небесно добивајќи молете се за нас, пред Оној на Кого Му приличи, секоја чест и поклонение во вечни векови.