Пролог: Светиот цар Теодосиј Велики
 

 

Житие: Светиот цар Теодосиј Велики

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој славен и во верата ревносен цар владееше од 379 до 395 година. Константин Велики го забрани гонењето на христијаните, а Теодосиј отиде уште еден чекор понатаму: го забрани идолското жртвопринесување во својата држава. Многу помагаше на утврдувањето и распространувањето на христијанската вера низ светот.

Тропар
Порфирата царска ја прифати како предвесник на вистинскиот сјај, на ангелските одори во небесното царство, о Теодосие, смирен слуго Божји, Духот разум ти просветли и расудување подари на тебе Христов намеснику на земјата. Радувај се пофалбо на домаќините, поддржувачу на Утешителот и моли се за нас, ти, слуго на Вишниот.