Пролог: Преподобна Теодора Цариградска
 

 

Житие: Преподобна Теодора Цариградска

Календар, житија, пости
Почеток
 
Монахиња и послушничка на Св. Василиј Нови (под 26 март). По смртта му се јави на Св. Григориј, ученик на Василиј, и му ги опиша дваесетте митарства што ги минувала нејзината душа дури со помошта на молитвите на Св. Василиј не влегла во вечниот спокој. Се престави кај Господ на 30 декември 940 година.