Пролог: Свети Јулијан, епископ Кеномански во Галија
 

 

Житие: Свети Јулијан, епископ Кеномански во Галија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Некои мислат дека овој светител не е некој друг туку Симон лепрозниот, кого што го исцели Господ. Светиот апостол Петар го постави за епископ и го испрати во незнабожечката Галија, каде што Свети Јулијан претрпе големи неволји, но успеа да обрати во Христовата вера многуброен народ. Кога го крсти кнезот Дефенсон, тогаш мнозина поданици на овој кнез се приклонија кон вистинската вера. Со благодатта Божја правеше големи чуда: исцелуваше болни, изгонуваше демони и воскреснуваше мртви. Животот го заврши мирно и во времето на својата смрт му се јави насред бел ден на кнезот Дефенсон додека овој седеше на ручек.

Тропар
Велик си ти меѓу епископите, о Јулијане, слуго на Бога Живиот. Од Петар првоврховниот на проповед испратен, од Христа Спасителот со благодат исполнет, на апостолски подвиг закрепнат, светлината Господова која сите ги просветлува, ја донесе во пределите Галски. За нас моли се сега ти, свет чудотворче, од рајските предели, да се спасат нашите души.