Пролог: Светиот маченик Козма Рамноапостолен
 

 

Житие: Светиот маченик Козма Рамноапостолен

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Етолија, од селото Мегадендрон (Големо дрво). Како момче отиде на Света Гора и во манастирот Филотеј беше потстрижен за монах. Но гонет од постојана желба да му го проповеда Евангелието на народот, тој отиде во Цариград и испроси благослов од патријархот Серафим II. Ги обиколи сите придунавски краеви проповедајќи го Евангелието, но најмногу се задржа во Албанија, каде што пострада од некој Курт паша, когошто Евреите го раздразнија против Козма. Свети Козма беше удавен од Турците, па потоа фрлен во река, во 1779 година. Неговите чудотворни мошти почиваат во селото Колкоидас, во храмот на Пресвета Богородица, недалеку од градот Фиери. Пострада за Господ во шеесет и петтата година од животот.

Тропар
О Козмо свети, гласу во пустината на овој свет, кој облагодатен трагаше по човекот, за да го приведеш кон познание на вистината. Спасителот, поведувајќи те низ оган и вода, те приведе во местото на одморот за да се насладува душата твоја на двојниот венец и рајската убавина, од каде сега се моли за наше преумување и спасение.