Пролог: Светата царица Плакила
 

 

Житие: Светата царица Плакила

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сопруга на царот Теодосиј Велики. Била вистинска христијанка и според умот и според делата. Особено ја украсувало помагањето на бедните и болни луѓе. Кога некои ? велеле дека тоа не се совпаѓа со царското достоинство, таа одговарала: „На царскиот чин му прилега да помага со пари; а моите лични трудови околу ништите, Му ги оддавам на Оној што благоизволе да ми го даде тој чин.“ Се упокои мирно во 400 година.

Тропар
Делата на слугите твои, Господи, не останаа прикриени, благодатта на светиот живот под поклопец се постави, силата на човекољубието без рожба не остана. Затоа Плакида света долгот го исполни и Царство Небесно задоби, од тебе поучувајќи се: на сите да послужи, Господа Бога да Го прослави. По нејзините свети молитви, Христе Боже спаси нe.