Пролог: Свети Евдоксиј
 

 

Житие: Свети Евдоксиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Војвода во римската војска. Пострада за Христа во времето на царот Диоклецијан. Судени и мачени од милетинксиот началник во Ерменија, со него пострадаа и неговите пријатели Зинон и Макариј и уште илјада сто и четворица војници, коишто Евдоксиј ги беше обратил во христијанство. По смртта ? се јави на својата жена. И неговата жена Василиса ја одржа верата во Христа до смртта и се упокои мирно.

Тропар
Војводо на земната војска, кого Господ го направи предводник кон спасение на многумина, Евдоксие свет, заедно со Зинон и Макариј, облагодатени од Христа, ја победивте лагата идолопоклоничка и вашето братољубие одекна на небесата и земјата, славејќи Го Бога Еден во Троица, на Кого чест и поклонение вознесуваме во вечни векови.