Пролог: Преподобните Јулиј и Јулијан
 

 

Житие: Преподобните Јулиј и Јулијан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родени браќа од грчката област Мирмидонија. Од малечки воспитани во христијанство, со завет дека ќе живеат секогаш во девственост, служејќи ? на Црквата. Јулиј беше презвитер, а Јулијан ѓакон. Од царот Теодосиј Помладиот издејствуваа грамат за да ги уриваат идолиштата, а да градат христијански цркви. Овие двајца браќа како двајца апостоли ги обраќаа нехристијаните во христијани вдолж Исток и Запад и ѕидаа цркви. Додека живееја изградија сто цркви. Се упокоија мирно во Господа, близу Медиолан. Жителите на Медиолан го повикуваат Свети Јулиј на помош против волците.

Тропар
Угодници свети Господови, Јулие и Јулијане, Храмови молитвени преку вас никнаа во слава Божја, за спасение на многумина и прослава Спасителева. Радувајте се, верни слуги, и за нас спомнете си од Храмот Неракотворен Небесен.