Пролог: Преподобен Симеон Ветхи
 

 

Житие: Преподобен Симеон Ветхи

Календар, житија, пости
Почеток
 
Другар и пријател на Св. Паладиј. Од рана младост па до смртта се подвизуваше во една пештера. Основа два манастири и се упокои во Господ во 390 година. Ветхи, т.е. Стар се нарекува за разлика од Св. Симеон Столпник, којшто се подвизуваше нешто подоцна од него.