Пролог: Света Домника
 

 

Житие: Света Домника

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на царот Теодосиј дојде како некрстена од Картагена во Цариград со уште четири девојки незнабожки. Патријархот Макариј ги крсти и им благослови да живеат како монахињи. Света Домника се предаде на подвиг со голема ревност и во таа ревност остана до смртта. Се упокои во Господ во длабока старост, околу 474 година. Имаше дар на проѕирање на идните настани преку Светиот Дух и чудотоворна молитва.

Тропар
Чистејќи го срцето твое, Спасителот те направи подобен сад за Неговата благодат, о Домнико мајко наша преподобна, од него излевајќи се, подвиг на подвиг додаваше, благодат врз благодат добиваше, и за секого мелем за спасение имаше. Сега со светиите радувајќи се, моли се пред Седржителот, да се спасат нашите души.