Пролог: Светиот маченик Темистокле
 

 

Житие: Светиот маченик Темистокле

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како млад беше овчар и чуваше овци во некое поле близу градот Мир Ликиски. Во тоа време мачителите на христијаните го гонеа Св. Диоскорид, па наидоа во полето на Темистокле и го прашаа дали го видел гонетиот и знае ли каде се крие. Иако знаеше, Темистокле не сакаше да признае, но им рече за себе дека е христијанин. Го мачеа и го убија во времето на Декиј, во 251 година.

Тропар
Верата твоја изведувајќи те од смртната сенка и сон, те поведе во познание на Господа, тебе Темистокле Христов мачениче, телото измачено, од Бога е исцелено за вечни векови, о храбар војнику на Животот, Него моли Го да н? приведе во Своето Царство, по твоите свети молитви.