Пролог: Светиот маченик Крискент
 

 

Житие: Светиот маченик Крискент

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од градот Мир Ликиски. Чесен и славен граѓанин. Јавно ја исповеда својата вера во Христа и ги исмеа мртвите идоли. За ова незнабожците го мачеа и го изгореа во оган.