Пролог: Свети Анатолиј, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Свети Анатолиј, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Најпрво беше презвитер во Црквата александриска, но по смртта на патријархот Флавијан беше возведен за патријарх на цариградскиот престол, во 449 година. Цариградскиот престол е признаен за рамен на Римскиот во негово време, и тоа на Вселенскиот Собор во Халкидон, во 451 година. Овој Свет патријарх се бореше многу за чистотата на православната вера, многу страдаше од еретиците, додека најпосле не беше и убиен од нив во 458 година, во времето на царот Лав Велики. Со Црквата управуваше близу девет години, а потоа се пресели меѓу нејзините Свети јерарси.

Тропар
Пастиру Божји, Анатолие свет оче, исповедниче на верата Христова чиста и непорочна, непоколеблив чувар на стадото од наезда на лагата човечка, моли се за нас да останеме во истото трло, на кое Христос е пастир незлоблив, поучувајќи се од твојот свет живот, о мачениче Божји.