Пролог: Преподобен Тома Малеин
 

 

Житие: Преподобен Тома Малеин

Календар, житија, пости
Почеток
 
Најпрво беше војвода, прочуен по богатсвото и по храброста. Во телото беше многу крупен и им задаваше страв на своите непријатели. Но кога Го засака Христа повеќе од светот и с ? што е во светот, остави с ? и се повлече во пустина, се замонаши и се предаде на подвиг. Му се јави Св. пророк Илија и го одведе на гората наречена Малеа, до Света Гора. Овде тој живееше сам со Бога во деноноќна молитва. Иако се криеше од светот, не можеше да се докрие. Кога дознаа за светоста на неговиот живот, луѓето почнаа да доаѓаат кај него и да му ги носат своите болни. И Свети Тома ги лечеше од секоја болест и неволја. А кога се престави кај Бога (во 10 век), неговите мошти продолжија да им помагаат на сите коишто со вера им притекнуваа.

Тропар
Ревноста твоја по Бога, Спасителот ја награди со столб огнен, и патеводител во лицето на Илија свет, а ти, о Томо оче преподобен, колена не подигна, непрестајно разгорувајќи молитва огнена, од која силата Господова од секоја напаст избавуваше, и сечија болест исцелуваше. Моли се за нас сега и во веки, војнику Христов непоколеблив.