Пролог: Преподобен Серапион
 

 

Житие: Преподобен Серапион

Календар, житија, пости
Почеток
 
Другар на Св. Антониј Велики. Во Нитриската пустина беше настојател на т.н. Антиохиски манастири, во кои имаше околу единаесет илјади монаси. Паладиј и Созомен го нарекуваат Велик. Се упокои околу 366 година. Пишуваше Свети Серапион: „Не мисли дека болеста е тешка, тежок е само гревот. Болеста н ѐ следи само до гробот, а гревот останува со грешникот и потоа“.