Пролог: Преподобен Ромил
 

 

Житие: Преподобен Ромил

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден во Видин. Ученик на Св. Григориј Синаит. Се подвизуваше во неколку манастири. Во Раваница заедно со него беше и Константин Цамблак. Таму Св. Ромил се упокои во Господ околу 1375 година.