Пролог: Светата маченичка Васа и нејзините деца: Теогниј, Агапиј и Пист
 

 

Житие: Светата маченичка Васа и нејзините деца: Теогниј, Агапиј и Пист

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше жена на идолски жрец, но потајна христијанка. Своите синови ги воспита во христијански дух. Нејзниот маж ја замрази заради христијанската вера и ја предаде на мачење нејзе и синовите. После тешки измачувања ги убија нејзините синови со меч (се мисли дека ова било во Едеса, во Македонија). Васса беше радосна заради чесниот крај на маченичкиот подвиг на нејзините синови и оттогаш самата со уште поголема усрдност минуваше од мака во мака. Кога ја фрлија во морето, се јавија ангели и ја одведоа на еден остров во Мермерното Море, каде што беше убиена со меч, во времето на Максимијан. Света Васса двојно се удостои со Христовото царство: како маченичка и како мајка на маченици.

Тропар
Големината на верата твоја во Господа нема да се измери со венецот маченички, о Васо света маченичке, туку со благодатта која ги затвори трите рани на срцето и ја закрепна душата која породи три ѕвезди Христови: Теогниј, Агапиј и Пист. Ангелите кои покрај тебе стражареа до крајот на земното страдање ја понесоа молитвата твоја до Бога за сите оние кои го чествуваат вашиот свет спомен.