Пролог: Светата маченичка Ија
 

 

Житие: Светата маченичка Ија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Обвинета од идолските жреци пострада за Господа во Персија, во времето на Сапор II, во 363 година. Според преданието, при нејзината смрт се помрачило сонцето и сиот воздух се исполнил со прекрасно благоухание. Засекогаш се прослави во Господ.

Тропар
За тебе која Бога Го славеше преку сите дни на животот твој, и песнопоење ширеше кога мноштво години во затвори пребиваше, Великиот устрои видливи знаци на благодатта која ти се подари. О Ијо, сонцето се засрами и ги скри своите лаци, гледајќи го неразумието човечко, но ние чествувајќи го споменот твој, света маченичке, те молиме Господа да Го умилостивиш да не Го оттргне погледот свој од нас.