Пролог: Светиот маченик Вавила
 

 

Житие: Светиот маченик Вавила

Календар, житија, пости
Почеток
 
Свештеник во Сицилија. Пострада за Христа со двајца свои ученици во 3 век.

Тропар
Доброволно на себе подвиг на сиромаштво земајќи, се ослободи од бремето светско, о Вавиле, преподобен оче наш, благодатта најде место во срцето твое, па Христос те направи пастир и Свој исповедник, а ти молејќи се Него Го прослави пред незнаењето човечко. Сега, откако венец прими од Владиката, моли се за нас, свет свештеномачениче, да се спасат нашите души.