Пролог: Чесни вериги на Светиот апостол Петар
 

 

Житие: Чесни вериги на Светиот апостол Петар

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој ден се споменува заради веригите во коишто беше окован од беззакониот Ирод и кои при појавата на ангелот во затворот паднаа од него (Дела 12, 7). Овие вериги христијаните ги чуваа колку заради споменот на великиот апостол толку и заради нивната исцелителна моќ, зашто мнозина болни се исцелуваа допирајќи се до нив (како од ризата на апостолот Павле; Дела 19, 12). Ерусалимскиот патријарх Св. Јувенал овие вериги ? ги даде на царицата Евдокија, прогонетата жена на царот Теодосиј Помладиот, а таа ги преполови и едната половина ? ја испрати на црквата на Светите апостоли во Цариград, а другата на својата ќерка, царицата Евдоксија, жената на Валентијан во Рим. Евдоксија му изгради црква на Св. апостол Петар и во неа ги положи овие вериги заедно со оние во коишто апостолот беше окован пред да најде смрт од царот Нерон.

Тропар
Не оставајќи го Рим при нас си дошол, со чесните вериги што си ги носел, превопрестолен меѓу апостолите. Ним со вера поклонувајќи им се, ти се молиме: по твоите кон Бога молитви, дарувај ни голема милост.