Пролог: Светиот маченик Викентиј ѓакон
 

 

Житие: Светиот маченик Викентиј ѓакон

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од Сарагоската епархија во Шпанија. Страшно намачен за Христа и најпосле го испекоа на железна решетка. Својот дух Му го предаде на Бога во 304 година. Телото му почива во Рим во црквата што му е посветена.

Тропар
Викентие, свет Божји ѓаконе, мачењата слава неискажлива ти донесоа, зборовите твои вистина од лага разделија, мудрост облагодатена ум ти исполни, а срце на посета ангелска се зарадува. За нас денес моли се ти, кого Христос со венец бесмртен го украси и чии молитви милостиво ги исполнува.