Пролог: Преподобните Василиј и Теодор Печерски
 

 

Житие: Преподобните Василиј и Теодор Печерски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Обајцата свршија заради насилството на среброљубивиот кнез Истислав, во 1098 година. Житието на Свети Теодор е особено поучно за среброљубивите. Беше многу богат, но го раздаде богатството на сиромасите и се замонаши. Пото се премисли и зажали за богатството и беше многу искушуван од злиот дух на среброљубието, од којшто го ослободи Свети Василиј.

Тропар
Учители наши преподобни, кои молитвено се застапувате за оние кои се во непријателски искушенија, Теодоре и Василе, дарум добивате од Бога, заради подвизите ваши благодат надумна, дарум измолете од Христа спасение за нашите души.