Пролог: Свети Игнатиј, епископ Ростовски
 

 

Житие: Свети Игнатиј, епископ Ростовски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како архиереј дваесет и шест години управуваше со стадото Христово. Кога умре и му го положија телото в црква, некои го видоа како стана од ковчегот и се крена во воздухот над црквата, ги благослови луѓето и градот, па пак се врати во својот мртовечки ковчег. И многу други чуда се пројавија на неговиот гроб. Се престави кај Господ на 28 мај 1288 година.