Пролог: Свети Трифилиј, епископот на Леквусија Кипарска
 

 

Житие: Свети Трифилиј, епископот на Леквусија Кипарска

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ученик на Свети Спиридон, а подоцна му беше и сослужител на островот Кипар. Човек милостив, чист со мислите, цел живот девствен, „жив извор на солзи“ и голем испосник. Добро управуваше со стадото Христово. Кога се упокои прими венец меѓу големите јерарси на небесата. Се упокои мирно во 370 година.