Пролог: Преподобен Симеон Мироточив
 

 

Житие: Преподобен Симеон Мироточив

Календар, житија, пости
Почеток
 
Основач на светогорскиот манастир Симоно-Петра. Прославен низ подвизи, виденија и чуда. Се упокои мирно и премина кај Господ во 1257 година.