Пролог: Свети Давид, цар Грузиски (1089 г. – 1130 г.)
 

 

Житие: Свети Давид, цар Грузиски (1089 г. – 1130 г.)

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ја обнови и ја зајакна Грузија како држава. Како ревнител за христијанската вера изгради многубројни нови храмови низ Грузија и старите ги обнови. Се смета за преродбеник на Православието во Грузија.