Пролог: Свети Никита угодник Божји
 

 

Житие: Свети Никита угодник Божји

Календар, житија, пости
Почеток
 
Живееше во Цариград, во 12 век. Со својот живот толку Му угоди на Бога, што пред него црковната врата се отвараше сама и кандилата се палеа сами од себе. Толку беше силна неговата молитва. По желба на некој ѓакон Созонт и по молитвата на Никита, ним двајцата им се јавил од оној свет некој свештеник со којшто Созонт бил скаран и останал неизмирен. Им се јавил најнапред еден ред свештеници во бели одежди, а потоа друг ред, во црвени одежди. Меѓу нив Созонт го препозна својот соперник и се помири со него. Ова се случи ноќе, во Влахернската црква.

Тропар
Блажен си ти, Божји човеку Никито, кој не во пустинските одаи, туку во вревата на светот Христа Го пронајде во срцето свое, и угодник благодатен постана на Спасителот на сите. А Он твоите молитви услишувајќи ги, нека и нас н? поведе по патот на ангелите Свои.