Пролог: Свети Теофан Исповедник и Постник
 

 

Житие: Свети Теофан Исповедник и Постник

Календар, житија, пости
Почеток
 
После богоугоден живот и страдање за Христа се упокои мирно во 299 година.

Тропар
Славословејќи го Господа, радост неизмерна ја залева душата наша и умот го воздига кон благодарност, поради откритието на животот облагодатен твој, о Теофане, свет подвижниче, кој душа за Христа обручувајќи, стана ревносен исповедник на Божјата слава. Застапи се сега за нас во молитвите благодатни твои, о велик угоднику Господов.