Пролог: Преподобен Мартинијан
 

 

Житие: Преподобен Мартинијан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Житието на овој светител е чудесно и прекрасно. Што с ? не претрпе за да ги исполни Господовите заповеди! Во својата осумнаесетта година се оддалечи во планината наречена Ковчежна во Кападокија и таму поживеа дваесет и пет години во пост, молитва и бденија и во борби со многу искушенија. Кога дојде да го искушува една жена а тој виде дека ќе падне во грев со неа, скокна бос во оган и стоеше внатре додека болката не му навре солзи на очите и не уби во него секаква похот. Кога надојдоа други искушенија тој побегна на една осамена карпа сред морето и таму живееше. Но кога при еден бродолом и на оваа карпа доплива една жена, тој скокна во морето за да се удави, но го дочека еден делфин и по Божја Промисла го изнесе на грб на брегот. Тогаш реши повеќе нигде да не се населува трајно, а постојано да патува. Така за две години измина сто шеесет и четири града, исправајќи ги и советувајќи ги луѓето. Најпосле пристигна во Атина и таму се упокои во 422 година.

Тропар
Пламенот на искушенијата си го угаснал со течението на твоите солзи, блажене, и морските бранови, и нападите на ѕверовите скротувајќи ги, си повикувал: Препрославен си, Сесилен, Кој од огнот и бурата ме спаси.